Mobiliteit op school
Naast het verbeteren van de verkeersveiligheid in de schoolomgeving stimuleert de gemeente scholen en buitenschoolse instellingen om zich in te zetten voor meer actieve mobiliteit.
Bent u directeur/directrice van een school in Sint-Pieters-Woluwe? Hier zijn enkele maatregelen die u in uw school kunt implementeren:
- Een schoolvervoerplan (SVP), prediagnose en actieplan gespreid over 3 jaar
- Het Voetgangersbrevet en het Fietsbrevet
- Installatie van fietsstallingen (studenten, leerkrachten) en fietsnietjes (ouders, bezoekers)
- Verplaatsingen in rij te voet of met de fiets voor schoolactiviteiten (bijv.: fietsen naar het zwembad).
- Schoolstraten
- Schrijf u in voor KOALIFT
- Diverse inrichtingen om de veiligheid van uw studenten te verbeteren…
- Organisatie van een verkeerspiste voor de kinderen (sensibilisatie aan verkeerveiligheid, leren te fietsen…)
- …
Uw kind gaat op school in Sint-Pieters-Woluwe?
- Carpooling tussen ouders: Deel de reizen van uw kinderen met andere vertrouwde ouders dankzij het KOALIFT-platform (gratis ter beschikking gesteld door de gemeente).
- Met de fiets naar school: U en/of uw kind kunnen trainingen en workshops volgen om veilig te leren fietsen in het verkeer.
Voor meer inlichtingen of om een aanvraag in te dienen, gelieve contact op te nemen met de dienst Mobiliteit.
Het Buck-e project
In september 2021 ging het Buck-e project van start in de gemeentelijke scholen van Sint-Pieters-Woluwe. Dit project houdt in dat leerlingen van groep 5 en 6 van de basisschool worden aangemoedigd om hun woon-schoolverplaatsingen met de fiets, te voet of met het openbaar vervoer af te leggen door middel van “bokken”. Deze bokken zijn punten die elke deelnemende leerling verdient voor elke reis die met een van de bovengenoemde vervoermiddelen wordt gemaakt. Deze punten hebben een geldwaarde (10 eurocent) en kunnen in partnerwinkels in de gemeente worden gebruikt om een ijsje, een bioscoopkaartje of een toegang tot het zwembad te kopen. Het doel is dus tweeledig: het ondersteunen en belonen van deugdzaam mobiliteitsgedrag binnen de gemeente en het stimuleren van de lokale economie.
De deelnemende scholen zijn :
- De Chant d’Oiseau school;
- De Centrumschool;
- Joli-Bois en Joli-Bois Individualised School;
- Stockel school (FR en NL).
Als u dit project in uw school (of de school van uw kinderen) wilt starten, neem dan contact met ons op via openbareruimten@woluwe1150.be
De schoolstraat
Brussel telt steeds meer “schoolstraten”, d.w.z. een straat die tijdens het schooljaar elke dag van de week gedurende een half uur tijdelijk is afgesloten voor inkomend gemotoriseerd verkeer, op het moment dat de lessen beginnen en eindigen. De straat wordt dan gereserveerd voor zachte vervoerswijzen. Er mogen geen auto’s of motorfietsen de straat gebruiken. Bewoners zullen echter met lage snelheid met de auto de straat kunnen verlaten. Er wordt ook een uitzondering gemaakt voor personen met beperkte mobiliteit, houders van een vrijstellingskaart en hulpdiensten en openbare nutsbedrijven. De belangrijkste doelstellingen zijn de verbetering van de verkeersveiligheid en de luchtkwaliteit in de omgeving van scholen.
Dit zijn de huidige schoolstraten in Sint-Pieters-Woluwe:
- De Avenue des Éperviers (Chant d’Oiseau school) is gesloten van maandag tot vrijdag van 8:00 tot 8:45 en van 15:00 tot 15:45 behalve op woensdag van 11:00 tot 12:20 (en schoolvakanties).
Wilt u een schoolstraat beginnen in uw school? Neem contact met ons op via openbareruimten@woluwe1150.be
Verder gaan in Mobiliteit
- Beschikbare premies
- Een probleem melden, meewerken
- Gemeentelijk Mobiliteitsplan
- Kaart van de gemeente
- Kruispunt Parmentier – Tervuren
- Low Emission Zone (LEZ)
- Met de (elektrische) step, Segway, Hoverboard…
- Met de bus, tram of metro
- Met de fiets
- Met de wagen
- Mobiliteitskaart
- Nieuwe soorten straten en nieuwe borden
- Overleg gaande
- REGLEMENT BETREFFENDE DE AANLEG EN HET BEHEER VAN CARSHARING-STANDPLAATSEN
- Te voet
- Trilligen veroorzaakt door de metro
- Zones 30