Aardrijkskunde

Photographie Aérienne de la commune de Woluwe-saint-Pierre

  • Oppervlakte: 885 ha
    Hoogste punt: 110 m (Vierarmen en Drie Kleuren)
    Laagste punt: 44 m (Woluwelaan)

  • Klimaat: het klimaat is mild en vochtig met kleine temperatuurverschillen. In Sint-Pieters-Woluwe bedraagt de gemiddelde jaartemperatuur 10°C. De gemiddelde temperatuur in januari is 2,2°C en de gemiddelde temperatuur in juli is 17,8°C. De gemiddelde jaarlijkse neerslag voor Brussel bedraagt 699 mm.

  • Pedologie: Sint-Pieters-Woluwe heeft een bodem bestaande uit zand, slib en klei.

  • Inheemse vegetatie: onze gemeente heeft 178 ha openbare groene ruimten op een totale oppervlakte van 885 ha. Er worden ook zo’n 8700 bomen geteld voor een totaal van 106 km aan wegen. Tot deze gebieden behoren het Parmentierpark, het Woluwepark en het Zoniënwoud.

  • Waterlopen: er zijn drie waterlopen in de gemeente, afkomstig van een grondwaterlaag in de ondergrond: de Kersbeek, die uitmondt in de Leybeek, en de Vloedgroebbe. De Woluwe, die door Sint-Pieters-Woluwe stroomt, heeft zijn oorsprong in Bosvoorde. Met uitzondering van de Woluwe zijn deze rivieren nu bijna uit het landschap verdwenen.

  • Leefomgeving: de gemeente heeft slechts twee bouwzones: een absolute woonzone die alleen geïsoleerde villa’s omvat, of gegroepeerd in twee of drie, en mooie herenhuizen; en een gemengde zone die woningen omvat die tussen de gevels en de huizen van de handel of kleine industrieën zijn bevestigd. Er zijn geen landbouwgebieden meer en industriezones zijn uitgesloten.

  • Wegen: vijf gewestwegen, met veel verkeer, doorkruisen de gemeente: de Tervurenlaan, de Brand Withlocklaan en Sint-Michielslaan en de Vorstlaan en de Woluwelaan. Het wegennet omvat momenteel 106 km, waarvan 11 km regionale wegen.

 

Verder gaan in Geschiedenis van de gemeente