Gemeentehuis
Architect(en)/ tussenkomende partij(en): Guillaume Vermeiren, Joseph-Paul Nicaise, Chistophe Gevers
Typologie: gemeentehuis
Stijl: traditionalisme, Neo-Vlaamse renaissance
Geconfronteerd met de demografische evolutie van de gemeente in de loop van de XXe eeuw, laat het eerste gemeentehuis, gebouwd in 1860 op de hoek van de René Declercqstraat en Louis Thysstraat, niet meer toe om alle administratieve diensten te bevatten. Dit op de Vlaamse Renaissance geïnspireerde gebouw werd in 1958 gesloopt.
De huidige locatie, een voormalig veld, werd op 2 september 1948 gekozen en er werd een architectuurwedstrijd gehouden. Het is het project van de architecten Guillaume “Willy” Vermeiren en Joseph-Paul Nicaise dat vervolgens wordt weerhouden. De bouw begon echter pas in 1961 en werd in verschillende fasen uitgevoerd.
Het geheel wordt door zijn tijdgenoten omschreven als “Brabantse stijl aangepast aan onze tijd”. Het is vooral kenmerkend voor de heropleving van de nationale architectuur in de jaren 1945-1955.
“Voor de gevels van het gemeentehuis is de architect teruggekeerd naar traditionele materialen: witte steen, rode baksteen en natuursteen: baaien op de 1ste en 2de verdieping met witte stenen omlijsting. De figuratieve beelden aan de buitenkant zijn van Alcide Mathieux. Het gemeentehuis heeft een 65 m hoge toren met een wijzerplaat met de dierenriemtekens en een elektronische beiaard, die 18 bronzen klokken bedient, geplaatst in 1969.
Het ceremoniële balkon van de Burgemeester is versierd met figuratieve beelden uit 1964-1965: een allegorische zeemeermin van de Woluwe en een Sint-Pieter met de gemeentelijke wapenschilden.
Het interieurontwerp – kroonluchters, meubels en hang- en sluitwerk – is ontworpen door architect Vermeiren. Het kabinet van de Burgemeester is versierd met paneelschilderijen geïnspireerd op de Italiaanse Renaissance en vormt een doorlopend fries dat verschillende scènes uit het leven in Woluwe van de kunstenaar Robert Degenève oproept, evenals een monumentale schoorsteenmantel waarvan de kap gebeeldhouwd is in Brauvilliers zandsteen en gesigneerd is door dezelfde kunstenaar. ” – nota van Pierre Bernard –
In 2008 werd een nieuwe vleugel ingehuldigd, richting François Gaystraat. Dit gebouw huisvest de politiediensten en werd qua architectuur en meubilair identiek aan het bestaande gebouw gebouwd.
Meer info: http://www.irismonument.be/nl.Sint-Pieters-Woluwe.Charles_Thielemanslaan.93.html
Zin om het gemeentehuis te bezoeken? Vul dit formulier in en stuur het naar het gemeentehuis (93 Charles Thielemanslaan).