Sint-Pieterskerk en Pastorie – Sint-Pietersvoorplein
De Pastorie en de kerk zijn beschermd sinds 12 februari 2004.
Architect(en)/ tussenkomende partij(en): Guido Schumacher, Julien De Ridder
Typologie: kerk
Stijl: traditionalisme, Landelijke architectuur
De parochie Sint-Pieter is de oudste in het gebied en geeft haar naam aan de gemeente. In een charter van 1164 werden de kerk en haar bijgebouwen door de bisschop van Cambrai aan de abdij van de Benedictinessen van Vorst geschonken, waarvan de parochie afhing.
Van het eerste gebouw zijn alleen de funderingen overgebleven die als basis dienden voor de wederopbouw in 1755. Oude visuele getuigenissen laten ons toe ons een bescheiden romaanse kerk voor te stellen waarvan het plan bestond uit een schip en een klokkentoren.
Na een brand die de pastorie tijdens de godsdienstoorlogen rond 1570 verwoestte, werd de pastorie in 1724 herbouwd en de kerk in 1755 in een “landelijke” neoklassieke stijl.
Het grondplan van de kerk toonde vervolgens een schip met twee traveeën dat naar het koor leidde met een polygonaal plan. Dit werd geflankeerd door de pastorie. Het gebouw werd gedomineerd door een toren met een vierkante basis. Vier stenen schoormuren verstevigden de beuk en de muren werden doorboord met ramen met volronde boog. De afwerking was gemaakt uit rode baksteen.
Geconfronteerd met de demografische evolutie van de gemeente op het einde van de XIXe en het begin van de XXe eeuw, werd in 1936 een uitbreidingsproject gepland op basis van de plannen van de architect Julien De Ridder in 1929. Het koor en de vierkante toren werden bewaard. Bovendien zij deze beschermd sinds 12 februari 2004. Een nieuwe beuk wordt loodrecht op de oude gebouwd.
De pastorie in klassieke Franse architectuur is typisch voor de provincie. Deze werd herontworpen in 1784 en in 1907 werden twee vleugels afgebroken om plaats te maken voor de uitlijning van de J. Deraeckstraat. De toegangsdeur wordt bekroond door het gebeeldhouwde wapen van de Abdis van Vorst.
Voor meer info: http://www.irismonument.be/nl.Sint-Pieters-Woluwe.Sint-Pietersvoorplein.A001.html ; http://www.irismonument.be/nl.Sint-Pieters-Woluwe.Kleine_Kerkstraat.2.html