Afval sorteren
Meer info over de afvalsortering : https://www.arp-gan.be/nl/sortering.html of hier
Organisch afval
Welk afval komt er in de oranje zak : Etensresten (ook vlees en vis), Fruit- en groentenschillen, Koffiedik en theezakjes, Keukenrol, Papieren zakdoeken en servetten, Vervallen voedingsmiddelen (zonder hun verpakking)
Wat mag je er niet naartoe brengen : Beenderen, karkassen, graten, Eierschalen, notendoppen, oester- en mosselschelpen, … Steenvruchtpitten, Tuinafval => groene zak, Kattenbakvulling, ook niet de biologisch afbreekbare soort, Houtas, Luiers, Composteerbare en biologisch afbreekbare verpakkingen, Vloeibaar voedingsafval (sauzen, oliën, soepresten …)
De inwoners van Sint-Pieters-Woluwe kunnen een gratis container afhalen in het gemeentehuis.
Meer info : https://www.arp-gan.be/nl/sortering/22-voedingsafval.html
Ophaalkalender : https://www.arp-gan.be/nl/ophaalkalender.html
PMD
In 2021 werd de blauwe zak de Nieuwe Blauwe Zak. Voortaan kunnen bijna alle plastic verpakkingen in de blauwe zak.
Papier-Karton
Welk papier-karton moet worden gesorteerd ?
Dozen van waspoeder, Papieren zakken, Dozen van ontbijtgranen, Kranten, tijdschriften en folders, Boeken, Lege tubes, Schrijf- en printpapier, Kartonnen verpakkingen en Kartonnen dozen.
Kleine chemische afval
Bepaald huishoudelijk afval kan chemische giftige bestanddelen bevatten en betekent een gevaar voor de gezondheid en het leefmilieu. Ze mogen dus niet in de lavabo of de WC gegooid worden om in het rioleringsnet te verdwijnen.
Dit klein chemisch afval omvat :
- doverschotten van detergenten, bleekwater, ammoniak, bijtend soda, ketelsteenoplosmiddel, schoonmaakproducten voor ovens, wrijfwas, spuitbussen, schuurpoeder ;
- frituurvet, plantaardige oliën ;
- oude geneesmiddelen ;
- vernis, oplosmiddelen, verf, kleurstoffen, lijmen, hars, roestwerende middelen, afbijtmiddelen, verdunningsmiddelen, ontvlekkingsmiddelen ;
- batterijen, accumulatoren, verversingsolie, antivries middelen, brandblusapparaten ;
- pesticiden, insecticiden, chemische meststoffen ;
- producten voor fotolabo’s, inkt, producten voor fotokopieerapparaten, radiografieën ;
- gebruikte injectiespuiten ;
- fluorescentiebuizen, elektrische peertjes.
- lachgasflessen
Er bestaan twee oplossingen om het kwijt te geraken :
- het containerpark
- De Proxy Chimik : Het betreft hier een witte vrachtwagen met het opschrift “Proxy Chimik”. Op bepaalde dagen en uren parkeert hij op 7 verschillende plaatsen van de gemeente.
Tuinafval
Waar hoort uw tuinafval?
- In de groene zak. Ophaalkalender : https://www.arp-gan.be/nl/ophaalkalender.html
- In een containerpark
Meer info over tuinafval : https://www.arp-gan.be/nl/sortering/4-tuinafval.html
Glas
De flessen, bokalen en andere stopflessen in glas bestemd voor voedingswaren mogen in de containers (glasbollen) gegooid worden.
U vindt de glasbollen dichtbij uw huis hier
Opgepast: Indien u glazen bokalen in de glasbollen gooit, vergeet dan vooral niet de deksels/stopsels te verwijderen (om in de blauwe zakken te gooien).
Niet toegelaten in de glasbollen: Spiegels, gloeilampen, pyrex, porselein, aardewerk met tinglazuur, pottebakkersklei of terracotta, plat glas (ruit), vaatwerk, kristal, aarden of terracotta kruiken, lichtgevende buizen (neonlampen). Voor dit type afval, nodigen we u uit u naar het containerpark te begeven.
Opgelet : Vergeet niet dat talrijke flessen geconsigneerd zijn en naar de winkel moeten worden teruggebracht. Om de geconsigneerde flessen te herkennen, lees het etiket waarop de term “STATIEGELD” in volle letters werd aangebracht, hetzij een bijzonder logo.
Restafval
Huishoudelijk afval dat niet gerecycleerd kan worden, is restafval. Gooi alleen afval dat niet gerecycleerd kan worden bij het restafval. Sortering garandeert dat de afvalstof als primaire grondstof wordt gevaloriseerd. Gooi uw voorwerpen die nog in goede staat zijn dus niet weg.