Stedenbouwkundige inlichtingen
02/773.06.60 – ru@woluwe1150.be
Aanvraag online indienen :
Klik hier om naar het IRISbox-platform te gaan, het elektronische loket van de Brusselse gewestelijke administraties, om uw aanvraag voor stedenbouwkundige inlichtingen online in te dienen, te vervolledigen en op te volgen.
Alleen aanvragen die online worden ingediend, verschijnen in IRISbox.
Heb je vragen of wil je meer info ? Raadpleeg dan de informatiepagina.
Aanvraag op papier of via email indienen :
Download hier het aanvraagformulier
en stuur het per e-mail naar ru@woluwe1150.be
of per post naar : Stedenbouwdienst
Gemeentebestuur van Sint-Pieters-Woluwe
Charles Thielemanslaan, 93
1150 BRUSSEL
In het geval de aanvraag op papier/per email ingediend wordt, verloopt de procedure van begin tot einde op papier.
De stedenbouwkundige inlichtingen ?
Het Brussels Wetboek van Ruimtelijke Ordening (BWRO) werd gewijzigd bij de ordonnanties van 3 april 2014 en van 8 mei 2014 met betrekking tot stedenbouwkundige inlichtingen en onroerende publiciteit.
De stedenbouwkundige inlichtingen kunnen in twee groepen ingedeeld worden:
- De ‘kleine stedenbouwkundige inlichtingen’: bedoeld in de punten 1° tot 7° van lid 2 van artikel 175 van het BWRO.
Het gaat om de inlichtingen die tot op vandaag verschaft werden, nog van toepassing en waaraan het eventuele bestaan van een rooilijnplan toegevoegd wordt (punt 7°).
Deze ‘kleine SI’s moeten meegedeeld worden ‘aan wie erom verzoekt’. Tot deze groep behoren ook de verhuurders die hun goed te huur stellen voor een periode van meer dan 9 jaar en die verplicht zijn om de SI’s in de hieraan verbonden onroerende publiciteit te vermelden (BWRO, art. 281). - De ‘grote stedenbouwkundige inlichtingen’: bedoeld in de punten 1° tot 3° van lid 3 van artikel 275 van het BWRO en te verschaffen vanaf 1 november 2014 (vervangen door de punten 1° tot 4°, te vermelden vanaf de inwerkingtreding van het toekomstige uitvoeringsbesluit).
Het betreft nieuwe inlichtingen zoals de toelatingen die van toepassing zijn, de geoorloofde aanwendingen, de vaststellingen van overtredingen, enz., die onderzoek en een grondigere analyse door de bestuurlijke overheid vergen.
Deze ‘grote SI’s’ dienen meegedeeld te worden ‘aan iedere houder van een zakelijk recht op een onroerend goed, alle personen die deze houder machtigt of een mandaat geeft, evenals iedere persoon die een rol speelt bij de overdracht van een onroerend goed‘. De betreffende handelingen zijn dus de verkopen en daarmee gelijkgestelde operaties (erfpacht, opstalrecht). De verhuur wordt niet bedoeld (want die kent geen reële rechten toe en houdt geen ‘overdracht van een onroerend goed’ in strikte zin in).
De onroerende publiciteit (BWRO, art. 281);
- Artikel 281 van het BWRO – De onroerende publiciteit opgelegd aan vastgoedmakelaars en particulieren: het betreft stedenbouwkundige informatie die ‘iedereen die voor eigen rekening of als tussenpersoon een goed verkoopt, verhuurt, een erfpacht of een opstalrecht overdraagt’ moet aangeven in de hieraan verbonden onroerende publiciteit (onder meer de SI’s die in artikel 275 bedoeld worden), vóór die akten.
Verder gaan in Stedenbouw
- Architectuurprijs 2024
- Beslissingen
- Energie- en renovatiepremies
- Erkenning van een historische lift
- Milieuvergunning
- Noodzakelijke documenten voor het indienen van een stedenbouwkundige vergunning
- openbare onderzoeken
- Overlegcommissie
- Raadplegen van de stedenbouwkundige archieven
- Stedenbouwkundig attest
- Stedenbouwkundige vergunning
- Uithangborden – Reclamepanelen – Schotelantennes
- Vellen van bomen
- Verkavelingsvergunning
- Verordeningen en bestemmingplannen